mandag 1. april 2013

Å tørre å vœre dårlig

Å innse et nederlag er en seier.

Man føler seg kanskje litt beklemt og skuffet, men hvis en tenker etter -  hvilken fantastisk følelse av selvbeherskelse det er å kunne si til seg selv at "her bomma jeg, dette går ikke, jeg må tenke nytt."

Det er en bekreftelse på at man tør å leve, tør å prøve, tør å satse. Tør å feile.

For hvert nederlag blir man litt bedre kjent med seg selv.

Det er fint å vœre flink. Det er også fint å tenke selv at man er det. Men vel så viktig er det å tørre å vœre dårlig. Tørre å måtte spørre noen om hjelp. Tørre å vise andre at du ikke er verdensmester i dette, men du vil gjøre det likevel.

Selvtillit handler ikke om å vœre best. Selvtillit handler om å tro at man kan få til det man vil hvis man jobber for det.

God selvtillit består av tålmodighet med seg selv, ydmykhet ovenfor hva man skal begi seg ut på, åpenhet for å lœre nye ting underveis og styrke til å tåle kritikk og mistillit fra andre.

Hvis man ser det på den måten, så er det kanskje mange som kjenner at det brister litt til tider. Det er ok. Vi er alle bare mennesker og ingen har til dags dato klart å vœre perfekte uansett hvor mye man strever etter det. Dessuten, det er ingen konkurranse om å ha best selvtillit. Selvtillit kan ikke graderes eller premieres.

Men kanskje kan den måles - på ditt eget selvtillitsbarometer. Ikke for å sammenligne med andre, men for å sammenligne med deg selv, igår.

La oss si at du er sœrdeles utålmodig med deg selv en dag og har lyst til å gi opp, kaste alt ut av vinduet, glemme hele driten fordi du vet du er for treig i pappen til å klare dette uansett!!

Før du konkluderer med at du ikke duger kan du forsøke å justere de andre parametrene i barometeret litt for å balansere.

Kanskje du trenger å øke ydmykheten litt ovenfor oppgaven du har begitt seg ut på, den er større og mer komplisert enn noen hadde trodd, tross alt. Og kansje det går an å sjekke åpenheten for å lœre noe nytt som viser seg å vœre veldig nyttig å kunne. Eller har noen utfordret styrken din i det siste? Husk at det er din kamp, din oppgave, dine valg og ditt liv. Andre ville kanskje gjort det på en annen måte, eller ikke gjort det i det hele tatt fordi de har ikke noe tro på at det kan gå bra. Dem om det. De får ta ansvar for sine egen selvtillit.

For å bli god, må man tørre å vœre dårlig.

Man må sette selvkritikeren litt på plass, gi seg selv en sjanse. Prøve og feile. Uansett om man skal opp til eksamen, skrive bok, stå på scenen, ringe en viktig telefon, gå på date, stille på jobb intervju - går det rett vest så er det veldig mye å lœre av det. Neste gang stiller du mye sterkere enn de som ikke har lœrt av å gå på trynet ennå. Det er en styrke å vite at du tør å feile.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar