torsdag 16. mai 2013

Verdivurdering

Kjenner du dine verdier?

Jeg kom over en artikkel i The Creative Post for litt siden som handler om hvordan enkle "verdiøvelser" kan gi økt livskvalitet. Artikkelen har den oppsummerende tittelen: A Simple Exercise That Works Wonders: Affirm Your Values og er skrevet av forfatter og journalist Annie Murphy Paul.

Hun skriver at sosialpsykologer har utviklet en aktivitet som kalles Values Affirmation, og det går ut på å

a) lage en liste over hvilke verdier som er viktige for deg i livet ditt, eller
b) skrive utdypende i 10 minutter om en verdi som betyr mye for deg.

Det som er viktig, sier hun, er at det er dine personlige verdier, skrevet på din måte. Psykologene har gjort diverse tester og artikkelen oppsummerer fem konkrete effekter registrert hos personer som har gjennomført øvelsen:

1. Psykologisk respons til stress reduseres
2. Viljestyrken forankres bedre
3. Man kan oppleve økt åpenhet og mottagelighet for tilbakemeldinger
4. Forsvarsmekanismer dempes
5. Selvtilliten økes og prestasjonsluker forårsaket av f.eks stigmatisering jevnes ut.

Ikke dårlig. Det skjer noe når man tenker på hvilke verdier man egentlig har. Men for å kunne bekrefte og utdype sine verdier for seg selv så er det en fordel å ha definert dem først. Det i seg selv kan vœre en utfordrende øvelse.

Å definere verdier som kun er dine, unbiased av hvilke verdier din omgangskrets reflekterer, hvilke verdier du er vokst opp med eller hvilke verdier du tror du er forventet å ha, er ganske avansert. Noen vil aldri ha et bevisst forhold til det, andre kan bruke et helt liv på det. Verdier modifiseres gjerne underveis for de fleste, og for noen endrer hele verdisettet seg midt i livet.

Kanskje har selve ordet verdier blitt litt utvannet, det er et moteord og har mistet litt av tyngden, som ting gjerne gjør når det kommer på folkemunne ...

Likevel, å sette en fot i bakken innimellom, ta en liten pep-talk med seg selv og spørre seg "hva er viktig i livet mitt? Gjør jeg plass til det som betyr mest?" er aldri bortkastet.

Men det er store spørsmål. Kanskje trenger man litt drahjelp for å finne noen duganes svar. Det er jo ikke meningen at man skal ha prestasjonsangst for sine egne verdier heller.

Har du et sted, eller kanskje en tilstand, der du alltid finner roen ...? Det er et bra utganspunkt. Om du ikke er fysisk tilstede, så hjelper det bare å lukke øynene å tenke deg at du er der. Tenk på hva du ser, hva du hører, hva du lukter, hva du kjenner, hva du føler.

Hvorfor er det så godt å vœre akkurat der ...? Personlige verdier er gjerne tett knyttet til hva man evner å sanse. Ved å plassere tankene et sted du vet at du trives, kan kanskje konturene av noen verdier bli litt tydeligere.

Annie Murphy Paul lurer på hva som ville skjedd dersom Values Affirmition var endel av elementœr utdannelse og en integrert del av hverdagen. Med slike effekter som hun henviser til, så kunne man sett for seg et tryggere og varmere samfunn som et resultat. Samfunnet består til syvende og sist av mennesker, selv om man gjerne liker å tenke at det er først og fremst systemer.

Så hvis man systeminnfører personlige verdiøvelser og sånn sett menneskeliggjør systemet, så blir kanskje hver og en mer bevisst på hvem man er og hva som skal til for å trives. Det ville gjøre samfunnet til en plattform for verdiutveksling som man har lyst til å bidra i.

Men det er det allerede for de som er flinke til å bekrefte sine verdier. Og til syvende og sist så handler det om hva du kan gjøre for deg selv her og nå for å øke din egen livskvalitet. Det trenger kanskje ikke ta mer enn en halvtime i uka. Det fantastiske med det er at dersom alle gjorde litt for seg selv - så kunne det fått store konsekvenser for kvaliteten av det samfunnet vi lever i.

Nesten skremmende å tenke på hvilket potensiale vi har kun ved å tenke noen strukturerte tanker.




(bilde privat)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar